10 правила за един по-здравословен строителен туризъм

Urban Creative Studio пожелава за много години на ордата верни почитатели от страната и чужбина. Бих ви поздравил с „Честита нова година“ на Веселин Маринов, но вероятно ще претоварим сървъра, затова ще се огранича с писмени пожелания. Тази година не изневерихме на грижливо и усърдно създадената традиция да направим календар, за да зарадваме своите клиенти, общински администратори и приятели. Актуалният акцент е върху строителната площадка и най-често срещаните грешки, когато я посещаваме.

За вас обходи, изкатери, замръзна, сдъвка и преглътна Петър Стефанов

10 правила за един по-здравословен строителен туризъм.

1fb1

Съзиданието му е майката, ей!“ казал бай Георги от село Вакарел, когато погледнал прясно завършения си кокошарник. В тези думи има много мъдрост макар и добре прикрита. Да създадеш нещо е едни магически процес и това важи с пълна сила и за строителството. Дали това ще е колиба или театър, две ръце могат да издигнат от земята една идея и да й дадат плът. Строителството и неговата мистичност предизвикват голям свръхестествен интерес, както у хората, които плащат за музиката, така и у случайни минувачи. За всеки цивилен попаднал на строителна площадка сме подготвили кратък наръчник с няколко полезни съвета за безопасност. Разделили сме цивилните на 2 групи – инвеститори и случайно загубили се естествознатели.

1.Не бъркайте в дупки с неясен произход и съдържание

За Инвеститори и Естествознатели.

Има нещо много привлекателно в дупките, тези тунели към неизвестното. Дали ще са в тухлена стена, каменен зид или бетонова плоча, те имат притегляща сила. В много случаи обаче от другата страна не е Нарния, а по-скоро спешното където ще ви бият ваксина против тетанус или бяс.

2.Не дърпайте предмети изпод крехки купчини по-високи от вас

За Естествознатели.

Поради някаква странна космическа карма, много често по строителните обекти се образуват купчини от хаотично подбрани предмети. Остри инструменти и твърди материали се преплитат изкусително в една вълшебна цялост. За нещастие най-лъскавите и интересни неща са най-отдолу, но вие трябва да устоите на любопитството. Има 1% вероятност да откриете Светия Граал. Ние досега не сме го откривали, но това нищо не означава. Това, което можете да намерите на 99%, е причина за посещение при личния лекар за болничен и компрес с Риванол.

2fb2

3.Не яжте продукти с подчертано не-органичен произход

За Естествознатели.Първа гъбка, тралала..“ Несметни са видовете интересни, лъскави, любопитно оцветени и съмнителни предмети, които можете да откриете на един строеж. Сериозна препоръка към всички Естествознатели „Не яжте нищо,което намирате!“. Има 100% вероятност това в ръцете ви да не е с органичен произход и да се отрази зле на организма ви. За всеки, който не е склонен да спази този съвет, предлагам да се заредят с активен въглен, „Дегазин“ и вестник за рядко вълнуващи порцеланови приключения.

4.Не се заигравайте на строителната площадка.

За Естествознатели.

Тази точка важи най-вече за младите естествознатели от 1-ви до 5-ти клас. Техният инстинкт за самосъхранение като че ли работи с обратен знак и може наистина да се получи грозна история. Разбира се, отделни представители по-горните възрастови групи, основно от мъжки пол, запазват този анти-инстинкт и в по-зряла възраст. Колкото и да е вълнуващо да играеш на криеница в изоставен строеж, първо е добре да огледаш положението: дупки и препятствия. Игрите на такива места могат да придобият плашещ и опасен за здравето характер с два възможни сценария. Ако се криете, можете да прекарате дълги и самотни часове в тъмни помещения, изпитвайки безкрайно удоволствие, че никой не може да ви открие, а вие от своя страна не чувате, че играта е приключила. Едва след няколко часа разбирате, че не са ви намерили вашите приятели, а няколко обрива в компанията на две синини. Ако търсите, най вероятната развръзка е да се отправите на дълго пътешествие по тъмни места, да загубите няколко часа и да не заплюете никого в крайна сметка. Запазете тези игри за улицата. Там опасностите са по-очевидни.

3fb3

5.Не се разконцентрирайте докато се разхождате по строежа.

За Инвеститори и Естествознатели. Много цивилни, попадайки на една строителна площадка, забравят за своята безопасност омагьосани от чудатостите около тях. Парче счупена тухла, тръба запушена с вестник, купчина искрящи пирони, забравени в някой ъгъл. Има и много неща, за които да внимавате, защото не искате да си изцапате оригиналните маратонки. Всички тези фактори могат да допринесат за това да не забележите различните висящи препятствия по маршрута си.Изводът е, че когато сте на строеж, ще се изцапате при всички положения, както и ще пропуснете много малки чудеса, защото няма да знаете къде да се обърнете. Затова гледайте гордо напред, за да не паднете жертва на коварните талпи, подпряни на ниски скелета. Секунда невнимание, цял ден разбити!

6.Не дърпайте телескопични колони в опит да разясните „разчупената“ архитектура на мечтите си.

За Инвеститори. Често Инвеститорите имат прекрасно самочувствие и смятат, че са напрактика равни по знания, а често и леко напреднали спрямо вас. Това се изразява в леко снизходителен тон при разговори по работа и нареждане на висок тон. Два навика, които не са опасни за живота им за разлика от третият, който рискува целостта на всичко около тях. Разговорът винаги се затлачва неимоверно, когато един Инвеститор не успява да обясни идеите си на строителите или проектантите. За да демонстрира мислите си, той започва да мести подпори, да пренарежда тухли, да бута зидове с крак или ръка, да разхвърля парчета материали и да дърпа дъски в недздравословни посоки. Ако едновременно се сбъднат няколко негативни фактора, като лошо строителство, липса на дар слово и транквиланти под ръка, всички присъстващи могат да съпреживеят последния ден от живота на Самсон заринат под останките от Дагоновия храм. За да се избегнат такива случки, съветваме да не се пипат едри конструктивни единици и да намерите алтернативни варианти за комуникация на идеите си.

5fb5

7.Не скачайте с двата крака в големи купчини със сняг или локви.

За Естествознатели.

Действието се развива в есенно-зимната половина от годината. Валят дъждове и снегове, образуват локви и купчини. Трудно се надмогва детския плам да скочиш в една от тях и да разплискаш навсякъде или да направиш дупка. Внимавайте особено много, когато се натъкнете на такива образувания на един строеж. Много често те крият под себе си остри изненади под формата на пирони, стъкла или арматура и осигуряват място на първия ред в спешното.

8.Не пийте от шишета, които ви предлагат работниците.

За Инвеститори.

Лято е. Топло е. На един строеж всичко се напича много. Вие обикаляте от място на място, опитвайки се да огледате как върви всичко и да се скриете на сянка. Работниците ви гледат със съжаление как ви се отразява времето и се опитват да ви ободрят с бутилка, която ви подават. Оглеждате бутилката. Тя е от черешово безалкохолно и е пълна с прозрачна течност. Мислите си, че няколко глъдки вода ще ви се отразят добре, отвинтвате капачката. Това е потенциално опасна ситуация за всеки неподготвен. Това, което ви се сервира почти със сигурност е ракия. Първо помиришете и ако по някакво странно стечение на обстоятелствата не е спиртна напитка, действайте.

9.Стойте далече от хаспела!

4fb4

За Инвеститори и Естествознатели.

На всеки голям строеж може да се намери магическата конструкция наречена „хаспел“. Това е товарна платформа, която изумително прилича на открит асансьор, но повярвайте ми не е. За всеки незапознат по-горната аналогия изисква веднага да се качи и да подкара машината нагоре-надолу. Веднага се набиват някои очевидни разлики. Няма кабина, няма парапет, няма копчета за цъкане, няма нищо освен платформата. Няма и какво да губите като яхнете машината освен няколко седмици в болница и гипс.

10. Скелето не е джанката за катерене от вашето детство.

За Естествознатели.

Толкова е приятно, когато на строежа откриеш скеле. Как да не се покатериш на него и да докажеш на квартала, че си най-чевръстия? Нахлуват детските спомени как сте се катерили по дърветата на село, брали сте плодове и сте се крили от възрастните. Овошките и скелето, макар и притежаващи доста отдалечени геометрични прилики, нямат сходна стабилност. Скелето се сглобява за работа и не е така здраво, както би ни се искало. По него не растат плодове, а само дебнат коварни талпи, които са точно толкова твърди, колкото изглеждат и напълно непредвидими в местоположението си. Стойте си на земята и не рискувайте целостта на главата си с необмислени, макар и романтични, начинания.