КОНКУРС ЗА ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА НА ВАРНА

ЗАЩО БЕ ОБЯВЕН КОНКУРС

От години нищо съществено не е направено за обновяване на пешеходната зона на Варна. Подмяната на плочки следвайки фигурите на първоначалния проект от 70-те години, се оказа неудачно и с много къс срок на годност. Състоянието на настилките, съпроводено със западането на уличната търговия по пешеходната зона наложи търсене на варианти от страна на новото общинско ръководство за обновяване на тази част от града. Обявяването на конкурс за изготвяне на идеен проект за тази отсечка трябваше да отчете и промените настъпили през последните години: загуба на търговски интерес, недостатъчна и западнала инфраструктура и занемаряване на паметниците на културата.

Изградените молове изтеглиха както представителните магазини на различните търговски марки , така и потребителския интерес към себе си. В резултат комерсиалният интерес към централната търговска улица на Варна бе значително намален.

Повишеното търсене на имоти стимулира бързото обновяване на централната зона на Варна. Тази част на града се самообнови на индивидуален принцип и осъмна след 15 години с много нови кооперации, коя от коя по-игриви. Всичко това без да се осигури адекватното инфраструктурно обезпечаване. Не се обнови актуалният устройствен план за Централната Градска Част, а след време и той отпадна по силата на съдебно решение. Два са големите проблеми на тази територия – състоянието на инфраструктурата и паркирането.

Централизираните грижи на държавата за паметници на културното наследство бе сведено до минимум, което се отрази пагубно на голяма част от сградите. Голяма част от тях са неразпознаваеми заради лошото физическо състояние. Други са станали жертва на съботно-неделни акции с булдозери, сринали със земята някои от най-красивите стари къщи във Варна.

Обявяването на конкурс за естетизация на пешеходната зона имаше за цел да анализира състоянието на тази част от града и да предложи решение за обновяване на част от нея. Доколко целта е постигната се вижда от предложените проекти.

КАКВО НИ ПРЕДЛАГА СПЕЧЕЛИЛИЯТ ПРОЕКТ:

Проектът на обединение „Одесос 2012“ предлага един много убедителен и стойностен анализ на градската среда. В следствие на него обаче предлага изграждането на 6 кръга-площада от павета по трасето от Катедралата до входа на Морската градина пред ФКЦ, като всеки от тях е кръстен на различен аспект от живота на града: религия, хора, култура и прочие. Отделните кръгове са свързани с червени „килими“ от плочки, защото Варна е „фестивален град“. По самото трасе не се предвиждат нови места, които могат да подслонят допълнителна фестивална дейност, така че тази метафорична обосновка не стои убедително, когато става дума за такова мащабно мероприятие. Каспичан от своя страна е известен с производството на санитарна керамика, но на никого не е хрумнало да разпръсне тоалетни моноблокове и мивки за естетизация. Вероятно това е бъдеща пазарна ниша.

4 от кръговете-площади се насищат с информационно съдържание посредством вградени в настилката месингови плочи с текст и QR код улесняващ пешеходците със смартфони. Защо останалите 2 кръга от системата нямата месингови плочи, никой не знае. Като двама далечни братовчеди от село, които се притесняват да общуват с широката публика. Обръщам специално внимание на кръга „Свят“, където в земята ще бъдат дамгосани разстоянията до всички 258 световни столици. Винаги съм искал да знам, чакайки някого на Севастопол, колко далече се намира Улан Батор в братската монголска република. Най-после ще мога да съвместявам пушенето на цигари с обогатяване на общата си географска култура.

Предложени са и няколко екстравагантни идеи за озеленяване на криви и тесни повърхнини, пеещ фонтан с репертоара на операта и 4 ветропоказателя от скрап, които ще ловят въздушните течения чрез могъщата сила на изчистения дизайн. По един ветропоказател за „яките“ кръгове и отново нищо за далечните братовчеди.

Любимото на цял град място концентриращо вселенската енергия – „дупката“ не е взето под внимание, макар че е застлано с червени килими от едната страна. Може би нарочно се запазва митичния му статут.

КАКВО ИМА ОПАСНОСТ ДА ПОЛУЧИМ:

Поддържам идеята утвърденото пешеходно трасе да бъде носител на информация. Това може да стимулира самочувствието ни като граждани, както и да ни ситуира географски и културно за гостите на града. По-интересното е дали пред сведения поглед, зацапаните от превратностите на климата и протрити от минаване върху тях павета ще разкриват кой-знае каква информация след 5 години. А след 10? Не подкрепям кръговете по трасето като форма и местоположение. Рисунъка върху настилката е самоцелен и по никакъв начин не отговаря на архитектурната рамка , оформяща прилежащото пространството. Избраните точки от пешеходното трасе са силно оживени и съответно неподходящи за получаване на базови знания по история и география, за тези, които са ги проспали в основното училище.

Предложените цветни бетонови блокове за подмяна на цялостната настилка са изключително добри. С много висока издържливост и богата гама от възможни цветове. Поставят се от машина, която свързва всички павета в нещо като килим и осигурява максимална точност при монтажа. Основният проблем, както коментираше един колега на представянето в Община Варна е, че се режат трудно и оформянето на кръгове от тях би изисквало голямо рязане, което оскъпява целия процес значително. Другият графичен елемент, който трудно би намерил облика си в плът са хаотично разпръснатите тъмни павета от кръговете из светлите фонови павета.

Много въпроси назряват при по-сериозен анализ. Струва ли си да се правят кръгове? Ако няма кръгове а квадрати, как се променя цялостната визия? А ако няма месингови павета, защото са скъпи, нетрайни и ценни за ловците на цветни метали? А ако няма ветропоказатели поради същите причини? Какво остава от искрящите картинки спечелили журито?

За вас анализира, коментира и фантазира : Петър Стефанов