6 АРХИТЕКТУРНИ ПОВРЕДИ ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА ПО ЖИВЕЕНЕ В ГРАД

Доживяхме и новата 2012-та година, която според древните маи ще донесе на всички края на света, а според съвременните икономисти – края на стабилната икономика. В очакване  на тези категорични събития Urban Creative Studio предостави възможност на клиенти и приятели да знаят точната дата с новия ни фирмен календар. Освен най-очевидната функция на този предмет под формата на 365 цифри, организирани в 12 секции, предлагаме и мисли относно актуалното състояние на фрагменти от градската среда и как може да се използва ситуацията по възможно най-добрия начин, а именно – за развиване на спорта.

Ваши кандидат олимпийци: Димитър Стефанов и Петър Стефанов

Извадка от официално писмо до началника:
“…“Олимпиадата по живеене в град“ е нова инициатива на клуб „Игри и закачки“. Сдружението е с идеалната цел да събере пари за себе си. Целта е на състезателен принцип да се отсеят най-добрите оцеляващи в град, които да бъдат изпратени като доброволци в язовир Цонево, за да ловят сомове с голи ръце. Дисциплините са разделени поравно между силните в ръцете и пъргавите в главата. Всяка една от тях върви с няколко препоръки от скромния ни колектив. Те имат за цел да стимулират  развитието на алтернативния спорт за любители в града…“

1. Категория „ПАРКИРАНЕ“ с дисциплина „паркиране“:

Състезателите трябва да паркират лек автомобил в интервала 11:00 – 14:00 часа, в централна част на града. Целта не е да се опази състезателната „Лада“, а да не бъдат хванати олимпийците от собствениците на другите коли при евентуален проблем. Тази дисциплина изисква очи на гърба, очи на бронята, очи на тротоара и богат речников запас.

Въвеждане на синя зона, подземни паркинги и регламентиране на местата за паркиране в централна част на града да НЕ се прави. Промяната на актуалните условия би нарушила възможностите за упражнения на участниците в Олимпиадата. В противен случай ще се наложи изграждане на специален полигон с много луксозни коли, паркирани на гъсто, между които да се маневрира с риск за живота, максимално близо до реалните условия.

2. Категория „ТРОТОАРИ“  с дисциплина „бягане с препятствия“:

Бегачите имат за цел да преминат по 3 последователни тротоара, без да излизат на пътното платно в интервала 11:00 – 14:00 часа, в зоната „Широк център“.  Тази дисциплина изисква добър отскок, способност за виждане 3 коли напред и силни колена.

Да НЕ се приемат местни правила за изграждане, реконструкция и поддръжка на градските тротоари. Ако се осигури безпрепятствено движение на пешеходците по тротоарите в града, нивото на физическа подготовка ще спадне чувствително и ще се наложи изграждане на скъпо струваща тренировъчна писта с разместени и липсващи плочки, казани и други препятствия.

3. Категория „ГРАДСКИ СИЛУЕТИ“ с дисциплини:

– “Хоризонтален спринт с вертикален слалом“ – Част 1. Състезателят тича по тротоар и се опитва да се предпази от падащи твърди предмети. Според размера и теглото варира и точкуването, а то е както следва: тухла – 5 точки, бутилки – 3 точки (освен ако не са повече от една), органични предмети като яйца, домати и ябълки  – 1 точка, като в случай, че яйцето е с двоен жълтък се присъждат 2 точки. За златните медали се добавя още един предмет и той е чувал за боклук, който носи 10 точки.

– „Хоризонтален спринт с вертикален слалом“ – Част 2. Условията са като в Част 1, но състезателят се опитва да тича по улица, на която всяка сграда има собствен тротоар с различна височина и ниво на завършеност, и съответно без преход към следващия. Точките спрямо Част 1, се умножават по две. Точките на всеки състезател се събират от двата тура, сборът се умножава по номера на обувките и резултатът се дели на корен от 681. Полученото число се сравнява със сметката за тока и най-близкия резултат взема златния медал. Тази дисциплина изисква шесто чувство, бърза реакция, застраховка „Живот“ и силни стави.

Задължително е собственика на всяка сграда да НЕ поддържа и опазва физическото състояние на имота си. По този начин се запазва константно количеството на падащите предмети и не се нарушава цикъла на трениране. Поради същата причина, молим да НЕ се въвеждат местни правила – при приемането на архитектурните проекти, да се представят от проектантите и улични силуети, включващи съседни сгради. В противен случай ще се наложи да строим специален полигон с неравен терен и стойки за бомбардиране с предмети.

4. Категория „ГРАДСКО ОРИЕНТИРАНЕ“ с дисциплина „градско ориентиране“.   

Състезателите се водят в определен на случаен принцип квартал и се дава списък с 10 обекта за откриване, както и цветни снимки от годината на построяване. Дисциплината е по-трудна отколкото звучи и състезателите рядко натрупват повече от 5 точки (от възможни 10), защото рядко сградите са в същия цвят, форма, брой балкони, форма на прозорци и т.н., както са били преди.  Тази дисциплина изисква знание на числата до 100 и владеене на базови алгебрични действия с тях, като събиране и изваждане, наблюдателност и възможност за преценка докъде може да стигне родната изобретателност.

Молим да НЕ се приемат местни правила за поддръжка на фасадите и забрана за частична намеса без проект по цялата фасада. Ние сме ПРОТИВ приемане на цветови палитри за отделните райони или комплекси. В  противен случай, състезателите ще трябва да се изпращат на тренировъчни лагери в Молдова.

5. Категория „ХАОС“ с дисциплина „гоненица-многобой“.

Всички състезатели едновременно се водят със затворени очи в някоя комерсиална зона от сергии, автомивки и закусвални. Очите им се развързват и се пуска хронометъра. Целта е за 5 минути да се намери подставено лице, преоблечено като арменски поп, да се купи баничка с косъм, да се изяде една шкембе чорба с люто и  много чесън, без състезателите да се просълзяват, и да се познае къде са изходът и пътят към Игнатиево. Златото печели първият състезател, който въобще успее да излезе от хаоса. Много често проблемът е, че участниците започват да се оплакват на попа за проблеми, които не вълнуват никой друг.  Тази дисциплина изисква шесто чувство, здрав стомах, бързо дъвчене и не на последно място –  късмет.

Молим да НЕ се организират и разчистват периферните зони за временно строителство. Да НЕ се премахват бараките и други обекти с неясен статут. В противен случай ще се наложи обособяването на тренировъчен център в покрайнините на града, което би струвало скъпо и би отнело много време, защото създаването на контролиран хаос е трудоемък процес.

6. Категория  „ГАСТРОЛИРАЩИ МУЗИКАНТИ“ с дисциплина „гоненица-соло“

Състезателите се водят в квартал избран от гладен хамстер, пуснат върху карта на града в мащаб 1:10000. На всеки се обяснява подробно смисъла на израза „Ни в клин, ни в ръкав“, дава се фотоапарат и тефтер, и всеки тръгва по улиците. При забелязване на архитектурно явление тип „извращение“, участниците трябва да заснемат обекта, да запишат адреса и да изпратят писмо до РДНСК. За да се броят точките, трябва играчите да се заплюят на първия бряст, който видят, а той, по стечение на обстоятелствата, е само един и е в Морската градина. Тази дисциплина изисква наблюдателност, имунитет към вцепеняване от нелепост, грамотност и физическа издържливост (за спринта).

Молим незаконните остъклявания и други видове необосновани пред закона прояви на лично творчество, да НЕ се контролират от съответните органи, за да останат достатъчно местата из града, където могат да се провеждат тренировките на клуб „Виж и онемей“. В противен случай ще се наложи построяване на специализиран и скъпо струващ полигон в близост до село Тополи.